«.. αριστερά από τις Μυκήνες βλέπει κανείς το Ηραίο…..
Το άγαλμα της Ήρας την παριστάνει να κάθεται σε θρόνο.
Είναι μεγάλο σε μέγεθος, φτιαγμένο από χρυσό και
ελεφαντόδοντο, έργο του Πολυκλείτου… Στο ένα χέρι
 κρατάει καρπό ροδιάς και στο άλλο σκήπτρο».
Παυσανίας Κορινθιακά κεφ 17

.

Σύμβολο δύναμης, καλοτυχίας, αφθονίας και γονιμότητας, η ροδιά προέρχεται από την Κεντρική Ασία και θεωρείται το παλαιότερο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται, από τα αρχαία χρόνια, στην ζώνη της λεκάνης της Μεσογείου μέχρι την Ινδία.

Γνωστό και ως το «φρούτο των Θεών», το μοναδικό σχήμα του καρπού, είναι αυτό που εντυπωσιάζει: σχεδόν τέλεια σφαιρικό σχηματίζοντας στην κορυφή μια κορώνα, αποτέλεσε και αποτελεί αγαπημένο θέμα ζωγράφων και καλλιτεχνών στην ιστορία της τέχνης

Είναι ένας δενδρώδης, φυλλοβόλος θάμνος, με γρήγορη ανάπτυξη αλλά με μικρή βλάστηση, φτάνοντας τα 5-6μ. σε ύψος. Τα άνθη έχουν χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί έως κιτρινόλευκο,  και ο καρπός απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη: τον φλοιό, τα σπέρματα και τον χυμό. Ο εξωτερικός φλοιός όταν ωριμάζει έχει χρώμα κοκκινοκίτρινο έως και σκούρο κόκκινο. Ο εσωτερικός καρπός του είναι τα πολυάριθµα σπέρµατα που έχουν διάφανη όψη, διαθέτουν σαρκώδη και χυμώδες περίβλημα με χρώμα που ποικίλει από ανοιχτό ροζ έως και βαθύ κόκκινο.

Το άρωμα του ροδιού είναι ήπιο, δυναμικό και αναδύει την φρεσκάδα, μοναδικότητα και την αυθεντικότητα του καρπού. Η γεύση επίσης μοναδική: πλούσια και γλυκόξινη χάρη στην παρουσία σακχάρων (γλυκόζη και φρουκτόζη) και οργανικών οξέων.

Πως επιλέγω ένα φρέσκο ρόδι;

Χρώμα: ομοιόμορφο σκούρο κόκκινο χρώμα.

Μέγεθος: διάμετρος 8 με 13 εκατοστά με ακέραια ανοιχτή κορώνα και μέγεθος σπυριών μεσαίο.

Φλοιός:  απαλλαγμένος από στίγματα και σκασίματα δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρός.

Άρωμα: χαρακτηριστικό, ιδιαίτερο και γεμάτο, χωρίς ξένες οσμές

Γεύση: ευχάριστη, ζουμερή και γλυκόξινη