«Ροδιά μου εσύ τετράκλωνη στολίδι της αυλής μου,
ανάπαυση της προσμονής νεράκι της πληγής μου».

Ροδιά Τετράκλωνη - Μίκης Θεοδωράκης

Δέντρο και καρπός απολαμβάνουν τον σεβασμό και την αναγνώριση, καθώς το ρόδι είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή σε διατροφικά και θρεπτικά συστατικά για μικρούς και μεγάλους: βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ωφέλιμες ουσίες, όλα αυτά με πολύ λίγες θερμίδες!

Ένα φρέσκο φρούτο περιέχει περίπου 80 θερμίδες και ένα ποτήρι χυμού περίπου 130 θερμίδες ενώ αποτελείται σχεδόν κατά 80% από νερό. Περιέχει κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες (σάκχαρα) και φυτικές ίνες ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και πρωτεΐνες.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σε καθημερινή χρήση από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει επίσης, σε υψηλά επίπεδα, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Β και Ε όπως και μεταλλικά στοιχεία: κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο και άλλα.

Η χημική σύσταση του αποκαλύπτει ένα θησαυρό ωφέλιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που έχει ο καρπός αλλά και ο φλοιός θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο χυμός έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ουσίες με ενεργή και ωφέλιμη βιολογική δράση.